srijeda, 19.03.2008.

Umro Arthur C. Clarke

Veliki pisac znanstvene fantastike i osoba koja je postavila prekretnice u tom žanru umro je danas u Šri Lanki.

Image Hosted by ImageShack.us

Clarke je tvrdio da je kao mladić volio gledati nebo. Bio je jako zainteresiran za znanost, i tijekom II. Svjetskog rata radio je na tad revolucionarnom izumu- radaru. Nakon rata, studirao je matematiku i fiziku i odselio se na daleku Šri Lanku. Pisao je kratke priče u kojima je miješao mistiku i religiju s dalekom budućnosti i tehnologijom. Prema njegovoj priči "The Sentinel" nastao je jedan od najpoznatijih filmova današnjice "Odiseja u svemiru:2001".

Zanimljivo je da je Kubrick nagovorio Clarka da napravi roman od svoje priče, a usporedno s pisanjem došlo je i do scenarističkog znoja pred papirom tako da su roman i film izašli praktički u isto vrijeme. Film je i danas kontroverzan radi svoje dramaturgije u kojoj četvrtinu filma čine prizori iz kamenog doba, da bi posljednje tri četvrtine bile smještene u dalekom svemiru gdje se čovjek suprotstavlja umjetnoj inteligenciji.

Nastavak, "Odiseja 2010: godina kada uspostavljamo kontakt", bila je uspješan ogled s Hladnim Ratom, mada nije smatran tako važnim u povijesti filma kao prethodnik. Prema posljednjem romanu "Posljednja Odiseja:3001" nije napravljen film, ali niti roman se ne smatra velikim uspjehom.

Uskoro se očekuje snimanje filma "Sastanak s Ramom", ali nažalost jedno će sjedalo biti prazno na premijeri.

Specifičnim stilom, ali i smislom za ravnotežu tradicije i novog- Clark je obilježio književnost i film 20. stoljeća. Njegovi romani trebali bi biti na polici svih ljudi budući da je svojim renesansnim talentom svakome podario nešto. Fizičarima maštu, piscima svemir, teolozima pitanja, čitateljima užitak....


- 14:40 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>